Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/32/3000232/omsydafrika.se/public_html/scripts/initsystem.php on line 2 Tips inför din resa till Sydafrika – Bra att veta – Inför resan
www.destinationsydafrika.se


Trafik

- Perfekt att bila i -
Dela p:
Dela p Facebook Dela p Twitter

Det första ni bör tänka på när ni ska köra bil i Sydafrika är att det är vänstertrafik. Det kan kanske kännas lite skrämmande, men de flesta vänjer sig väldigt fort vid detta. Ta det bara lite extra lugnt i början! Många väljer att hyra en automatväxlad bil, för att slippa tänka på att växla och på så sätt kunna fokusera mer på trafiken.

När det gäller internationellt körkort så är det lite av en svår fråga. Precis som motormännen säger så rekommenderas ni att skaffa ett. Både hyrbilsföretag och polis kan vilja se det, framförallt vid eventuella förseelser. För att läsa mer och/eller beställa ett internationellt körkort gå till Motormännen.

Det är lätt och trevligt att resa runt med bil i Sydafrika, vägarna är generellt väldigt bra, men på landsbygden kan vägarna vara något sämre. Var försiktiga på de större vägarna, många kör över hastighetsgränserna och trafiken kan mycket snabbt stå mer eller mindre stilla, så håll avstånden. När ni reser utanför storstäderna måste ni också hålla utkik efter djur som betar längs vägarna, det är inte ovanligt att de vandrar ut på vägarna.

I Sydafrika gäller huvudsakligen 120 km/h på motorvägar och andra stora vägar. På landsvägar gäller 100 km/h medan bebodda områden vanligtvis har en gräns på 60 km/h.

© Destination Sydafrika

Det är inte tillåtet att prata i mobiltelefonen medan ni kör bil i Sydafrika, så använd handsfree. Det är också lag på att använda bälte! Även i Sydafrika finns det en gräns på hur mycket ni får dricka innan ni kör bil, gränsen ligger på 0,5 promille (0,2 promille för yrkeschaufförer).

Var extra uppmärksam på de många minibussar som trafikerar vägarna, de är ofta i dåligt skick, är mer än överfulla och chaufförerna tar väldigt lite hänsyn till medtrafikanterna.

När det är dags att fylla på bensin behöver ni inte lyfta ett finger själva. Allt ni behöver göra är att åka in på en bensinstation och fram till anvisad pump. Medan personalen tankar er bil kollar de även olja, vatten och däcktryck om så behövs och dessutom tvättar de alla rutor.

De flesta bensinstationer tar numer kort, i alla fall Visa och MasterCard, men det finns fortfarande undantag. Ge gärna personalen några extra Rand för servicen, det är väldigt uppskattat.


Sugen på att resa till Sydafrika? Besök Destination Sydafrika!

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+27 (0)78 751 7209
+27 (0)63 156 6144
Org.nr: 556850-6520
© Destination Sydafrika 2016
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen