Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/32/3000232/omsydafrika.se/public_html/scripts/initsystem.php on line 2 Tips inför din resa till Sydafrika – Om Sydafrika – Zululand & Maputaland
www.destinationsydafrika.se


Zululand & Maputaland


- Dykning & safari i tropiskt klimat -

Zululand och Maputaland innefattar några av de mest variationsrika och orörda vildmarksområden i hela södra Afrika. De böljande sanddynerna, sumpmarkerna, sjöarna och bushen speglar verkligen det äkta Afrika. Detta område har ett idealiskt klimat för Afrikas alla vilda djur. Dessutom är området ett utmärkt resmål för alla er som gillar dykning!
Dela p:
Dela p Facebook Dela p Twitter

Dessa områden ligger i den norra delen av KwaZulu-Natal. Zululand tar vid där North Coast slutar vid den mäktiga floden Tugela River och sträcker sig sedan norrut hela vägen upp till Umfolozi River, strax söder om St Lucia. Norr om denna flod börjar Maputaland som sträcker sig ända upp till Kosi Mouth, vid gränsen mot Moçambique.


Zululand och Maputaland är ett paradis för fågelskådare och i de båda områdena finns en väletablerad fågelskådarrutt som erbjuder er södra Afrikas största artrikedom vad avser fåglar. Sydafrika har gjort stora investeringar i att träna upp lokala guider och utforma rutter som ni kan köra med egen bil. Det finns ett kontor i Richards Bay där ni kan få all den information ni kan tänkas behöva.

Zululand
Som namnet antyder var Zululand hem för de stolta Zulukrigarna och området är som en skattkista full av afrikanska juveler. En resa hit kommer att öppna era ögon för denna mäktiga nation, vars status än idag är respekterad. Res hit och stifta bekantskap med Zulufolkets kulturella historia och få chansen att uppleva dess traditionella seder och bruk.

Gör ett besök till Shakaland Cultural Village, strax utanför Eshowe, som ursprungligen byggdes upp för att användas i filmen Shaka Zulu. Här får ni uppleva den pulserande rytmen av det mystiska och magiska Afrika när ni återupplever Zulukungen Shakas spännande dagar. Se hur de skickliga krigarna hanterar sina spjut, dela de traditionella helarnas fascinerande hemligheter och bevittna traditionella seder och bruk såsom dans, spjuttillverkning och öldrickningsceremonier. Shakaland är en äkta kopia av Kung Shakas mäktiga by där ni får uppleva en dag i den legendariska kungens liv.

Zululand har en mycket turbulent historia och ur denna skapades den mäktiga Zulunationen. Zulufolket har gått igenom många blodiga strider, både mot boerna och britterna, och det finns många historiska slagfält i Zululand som är värda ett besök.

Om Zulukulturen intresserar er finns Zulu Cultural and Heritage Trail som kan vara kul att utforska. Leden börjar i Stanger och resan går sedan norrut via Eshowe, Melmoth och Ulundi. Vägarna är oftast inte asfalterade så låt er inte luras av avstånden, korta sträckor kan ta lång tid att resa – ni bör därför övernatta längs vägen för att kunna uppleva så mycket som möjligt. Leden går genom ett mycket naturskönt område via museum – bland annat Vukani Museum som innehar världens största samling av traditionell Zulukonst – mäktiga Zulukungars födelseplatser och gravar, nationella monument, Zulubyar, slagfält och Zulukungars residens. Det finns även möjlighet att fortsätta turen till Enyokeni där den nuvarande Zulukungen Kung Goodwill Zwelithini har sitt palats.

Maputaland
I Sydafrikas nordöstra hörn sträcker Maputaland ut sig, ett ganska platt, kanske något böljande, landskap som endast bryts av höga dyner som går längs Indiska Oceanen hela vägen till Moçambique i norr. Kustlig buskskog, inhemska rafiapalmer, sällsynt sandskog såväl som våtmarker och sjöar tävlar alla om utrymmet i det natursköna Maputaland.

Stora delar av Maputaland är endast tillgängligt till fots, med häst eller med fyrhjulsdrivna fordon och är därför skyddad från massturism och andra stora intrång från människor. I den norra delen finns det ingen konventionell el- eller vattenförsörjning. Här får du således uppleva det äkta Afrika med dess kultur som är helt opåverkad av den moderna världen. Maputaland kallas även för Elephant Coast på grund av det stora antalet elefanter som finns i området.


Kusten från St Lucia i söder till Moçambique i norr är äggläggningsplats för havs- och havslädersköldpaddor. Under perioden november till mars kravlar sig dessa jättelika djur upp på stränderna mitt i natten för att lägga sina ägg – detta är en upplevelse ni inte får missa om ni reser under denna period! På dagen kan ni passa på att åka ut på havet för att söka upp de majestätiska knölvalarna, området är perfekt för valskådning.


Sugen på att resa till Sydafrika och Zululand & Maputaland? Besök Destination Sydafrika!

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+27 (0)78 751 7209
+27 (0)63 156 6144
Org.nr: 556850-6520
© Destination Sydafrika 2016
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen