Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/32/3000232/omsydafrika.se/public_html/scripts/initsystem.php on line 2 Tips inför din resa till Sydafrika – Om Sydafrika
www.destinationsydafrika.se

Sydafrika


- En värld i ett land -


Sydafrika är ett naturskönt och kulturrikt land som till stor del omges av Atlanten och Indiska Oceanen. Sydafrika har otroligt mycket att erbjuda i form av både upplevelser, äventyr, golf, dykning och inte minst fantastisk natur och ett mycket rikt djurliv.
Dela p:
Dela p Facebook Dela p Twitter

Huvudstad: Pretoria (administrativ), Kapstaden (legislativ) och Bloemfontein (juridisk)
Folkmängd: 50 miljoner (2010)
Valuta: Rand, R1 = 100 cent
Officiella språk: Sydafrika har elva officiella språk: afrikaans, engelska, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, siSwati, Tshivenda och Xitsonga
Tidsskillnad: +1 timme vintertid
Sydafrika...
…ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten. Sydafrika omges till stor del av de två stora världshaven - Atlanten i väst och Indiska Oceanen i syd och öst. I norr gränsar Sydafrika till Namibia, Botswana och Zimbabwe och i öst mot Moçambique och Swaziland. Lesotho utgör en enklav i Sydafrikas östra del.

Sydafrika är ett naturskönt och kulturrikt land som till stor del omges av Atlanten och Indiska Oceanen. Efter att apartheid avskaffades ökade turismen kraftigt och strömmen av internationella besökare stiger årligen. Sydafrika har otroligt mycket att erbjuda i form av både upplevelser, äventyr, golf, dykning och inte minst fantastisk natur och ett mycket rikt djurliv och turismen är en av Sydafrikas snabbast växande branscher.

Med sina 50 miljoner invånare är Sydafrika Afrikas största ekonomi och den ekonomiska tillväxten har lett till ökade investeringar i offentliga tjänster och infrastruktur. Sydafrika är välkänt för sina stora diamant- och guldresurser och detta utgör halvparten av landets totala export. Förutom guld och diamanter är Sydafrika även världens största producent av metallerna mangan, platina och krom.

Befolkningen i Sydafrika är etniskt mycket komplex och landet har haft en stor invandring från andra länder i Afrika, men även från Europa och Asien. Den absolut största gruppen består av svarta som tillhör olika bantutalande folk. Dessa är, utifrån språkliga och historiska traditioner, indelade i fyra huvudgrupper – nguni, sotho, venda och tsonga. De invånare som är av europeiskt ursprung är huvudsakligen afrikaans- och engelsktalande men det finns även stora grupper greker, italienare och portugiser. Den asiatiska delen av befolkningen består framförallt av ättlingar till indiska invandrare samt malajer.

© Destination Sydafrika


I Sydafrika är det religionsfrihet och ungefär fyra femtedelar av befolkningen bekänner sig till kristen tro, men även islam, hinduism, judendom samt traditionella afrikanska religioner är vanligt förekommande.

Geologiskt kan Sydafrika delas in i tre olika zoner – den breda inlandsplatån, de omkringliggande bergsområdena och den smala kustremsan. Området längs sydvästkusten som har vinterregn har en tempererad vegetation med medelhavsprägel medan sydostkusten har mer av subtropisk vegetation. Sydafrikas inland består till större delen av savann- och stäppvegetation som mot norr och väst går över i halvöken och öken. Sydafrika har ett väldigt rikt växt- och djurliv och stora områden har därför fått status som skyddade nationalparker.

Väder
Sydafrikas klimat räknas för det mesta som subtropiskt men, med tanke på att det är nästa 3 gånger så stort som Sverige så finns det stora regionala variationer.

De södra Kapprovinserna har ett eget vädermönster som är helt annorlunda än någon annanstans i Afrika - och detta förklarar varför floran i de södra Kapprovinserna är så unik! Från omkring november till mars, medan det regnar i resten av södra Afrika, är det i dessa delar av landet varmt, soligt och torrt, och i allmänhet perfekt för en semester. Jul och nyår är fina i de södra Kapprovinserna, men detta resulterar också i att det blir fullt av sydafrikaner som vill tillbringa sin semester här.

De östra delarna av Sydafrika får betydligt mer regn, mellan 500 mm och 1 000 mm per år, och detta är på grund av passadvindarna. Det mesta regnet faller under sommarmånaderna. Sydafrika hotas dock alltid av torka och omkring hälften av landet får mindre än 400 mm nederbörd om året. På grund av värmen är dessutom avdunstningen betydande.

Från omkring april till augusti blir det svalare och det blir också en del regn. Under dessa månader kan det vara vackert och torrt det ena ögonblicket, men stormigt och blött i nästa. Mängden regn är som mest runt juni och juli, men vädret i de södra Kapprovinserna är notoriskt varierande; lokalbefolkningen säger att man kan ha "fyra årstider på en dag". Trots det är detta område fortfarande trevlig att besöka, så länge du inte förväntar sig att ligga och sola hela dagen.

© Destination Sydafrika


I september och oktober blir det mindre vanligt med regn, solen kommer ut mer och mer och temperaturen stiger igen. September är början på våren då stora delar av de fynbos börjar blomma i Namaqualand (norr om Kapstaden). I de västra delarna av Sydafrika är klimatet relativt torrt och blir torrare ju längre norrut du kommer och årsnederbörden ligger på under 200 mm. Norra Kapprovinsen, inklusive Kgalagadi Transfrontier Park, följer Botswanas vädermönster.

Läs mer här om Sydafrikas väder.

Övrig information
Du behöver ha visum för att resa till Sydafrika, men detta får du automatiskt när du anländer på någon av Sydafrikas flygplatser. Detta visum gäller i 90 dagar.

Från och med 1 juni 2015 införs nya striktare regler för resor med barn till och från Sydafrika, dessa regler gäller för alla barn under 18 år. Detta innebär bland annat att ni behöver ha ett fullständigt födelsebevis innehållande uppgifter om barnet, barnets personnummer samt uppgifter om barnets båda föräldrar. Reser du som ensam förälder behöver du också samtycke i form av ett intyg från den andra föräldern. Här kan du ladda hem fullständig information.

Vissa delar av Sydafrika är högriskområde för malaria och du bör därför införskaffa malariaprofylax före avresan om du ska besöka dessa områden.

Det är inga problem att dricka kranvattnet i Sydafrika men i vissa områden innehåller dricksvattnet mycket mineraler och även om det är ofarligt att dricka det, så kanske det inte alltid smakar så bra. Om du åker ut på landsbygden eller ska bo på ute i bushen så kan det dock på vissa områden vara olämpligt att dricka kranvattnet.

© Destination Sydafrika


Visa, Mastercard och American Express accepteras så gott som överallt i Sydafrika. Det är heller inga problem med bankomater i Sydafrika, såvida du inte befinner dig ute i bushen. Det finns gott om dem så du behöver inte tänka på att gå till banken.

Här finns mer information om vad som kan vara bra att veta inför och under din resa.


Sugen på att resa till Sydafrika? Besök då Destination Sydafrika!

Dela p:
Dela p Facebook Dela p Twitter

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+27 (0)78 751 7209
+27 (0)63 156 6144
Org.nr: 556850-6520
© Destination Sydafrika 2016
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen