Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/32/3000232/omsydafrika.se/public_html/scripts/initsystem.php on line 2 Tips inför din resa till Sydafrika – Parker & Reservat – Krugerparken
www.destinationsydafrika.se


Krugerparken

- Sydafrikas största nationalpark -
Dela p:
Dela p Facebook Dela p Twitter

Krugerparken ligger omkring fem timmars bilresa från Johannesburg och är ett självklart resmål för många som besöker Sydafrika. Parken grundades 1898 av dåtida presidenten Paul Kruger för att skydda de vilda djuren mot den hänsynslösa jakt som pågick under 1800-talet.

© Destination Sydafrika

2002 togs stängslen mellan Krugerparken och Gonarezhou National Park i Zimbabwe och Gaza Reserve i Moçambique bort. På så sätt bildades den 37,5 miljoner hektar stora Great Limpopo Transfrontier Park, det största naturvårdsområdet i världen.

Krugerparken är oslagbar när det gäller mångfalden av djur- och växtarter. Här finns 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter, inklusive the Big Five: lejon, leopard, buffel, elefant och noshörning.

I Krugerparken finns också ett flertal arkeologiska fyndplatser, det mest intressanta är Thulamela, en by från 1100-talet med utsikt över Luvuvhufloden i norr. Dessutom finns stenåldersbyn vid Masorini samt ristningar och målningar av San-folket som man har funnit på en rad olika platser. Det finns också historiska platser som härrör från tidiga europeiska upptäckare utspridda runt om i parken.

© Destination Sydafrika

Här råder subtropiskt klimat med heta somrar med regnfall mellan oktober och mars och varma, torra vintrar och varje årstid har sin fördel. Under sommaren, när regnet har förvandlat det torra landskapet till ett blomstrande paradis, är parken full av nytt liv och flyttfåglar. Men samtidigt kan temperaturerna stiga upp över 40 grader och det täta lövverket gör det svårare att se djuren. Dessutom är malariarisken som högst under denna period.

Under vintern, när det är ont om vatten och växtligheten dör, är djuren lättare att upptäcka, speciellt vid vattenhål och flodbäddar. Men eftersom detta är den populäraste säsongen, får du vara beredd på att dela din upplevelse med många andra. Dagarna är varma, men temperaturerna kan sjunka till ned mot nollsträcket på kvällen.

Parkens norra delar ligger i den tropiska klimatzonen, och är den hetaste och torraste regionen. Mopaneträden dominerar och här finns också de karaktäristiska baobabträden. Den här delen av parken är känd för sina elefanter och stora flockar med buffel.

I de centrala delarna av Krugerparken faller mer regn än i norr och det finns därför mer gräs, så antiloper och således också rovdjur finns i överflöd. Också fågellivet är mycket rikt.

© Destination Sydafrika

Den södra delen av Krugerparken har subtropiskt klimat och är frodigare och har mer skog än de torrare centrala och norra delarna och det är här de flesta läger finns eftersom det också är här det är tätast mellan djuren. Vit noshörning, vildhund och leopard är vanliga i detta område och granitklipporna mellan marula- och olivträden förser lejonen med bra utkikspunkter. Acaciaträden ger skydd och föda åt de stora gräsätarna som giraff och elefant, medan du i skymningen kan se elefant, impala och skygga rovdjur släcka sin törst vid Crocodile River.

Det går också mycket bra att köra bil upp till Krugerparken från Johannesburg, vägarna är bra och det finns mycket vackert att se på vägen. Räkna med att det tar omkring 4-5 timmar till de södra delarna.

Det finns också tre flygplatser i närheten av Krugerparken, dit det går dagliga flyg från Johannesburg: Kruger Mpumalanga International Airport (nära Nelspruit vid södra Krugerparken), Eastgate Airport (vid Hoedspruit, södra/centrala Krugerparken) och Kruger Park Gateway Airport (vid Phalaborwa, centrala Krugerparken).


Det finns åtta entréportar till Krugerparken – huvudporten är Paul Kruger Gate öster om staden Hazyview. Ytterligare tre portar Numbi, Malelane och Crocodile Bridge ligger längs parkens södra del, medan parkens centrala delar nås genom portarna Phalaborwa and Orpen och i norr finns portarna Punda Maria och Pafuri.

Inne i Krugerparken finns bra vägar, vattenhål, gömställen, picknickställen och läger utspridda i parken så att ni får chansen att se så mycket som möjligt av parkens flora och fauna.

© Destination Sydafrika

Krugerparken består av ett antal läger, så kallade restcamps, där de största lägren finns i parkens södra och centrala delar. Varje läger är inhägnat och efter mörkrets inbrott måste ni stanna i lägret eller ha lämnat Krugerparken. I de flesta stora läger finns elektricitet, restaurang, kafeteria, tvättomat, offentlig telefon, bensin/diesel (finns också vid de flesta entréer till parken) och mataffär och i vissa fall finns även pool och informationscentrum.

Det finns många olika varianter av boende att välja mellan i Krugerparken. Om ni vill hålla kostnaderna nere kan ni välja att campa, hyra ett safaritält med två eller fyra sängar och gemensam toalett/dusch eller hyra så kallade huts - små runda stugor som består av ett enda rum med gemensam toalett/dusch.

Det finns också guest cottages, som är rymliga hus med två eller tre sovrum, två badrum och fullt utrustade kök eller bushveld camps, där ni bor i lyxiga stugor med fyra till sex sängar i små, fridfulla läger där det inte finns några restauranger eller affärer och en del är också utan elektricitet.


Sugen på att resa till Sydafrika & Krugerparken? Besök Destination Sydafrika!

Destination Sydafrika AB
info@destinationsydafrika.se
+46 (0)31 799 5527/8
+27 (0)78 751 7209
+27 (0)63 156 6144
Org.nr: 556850-6520
© Destination Sydafrika 2016
Resevillkor
Kammarkollegiet
Läs omdömen